Er bestaat geen band tussen het IKKS en het Bezield Verband Vlaanderen. Wel is er een samenwerking geweest tussen het IKKS en het Bezield Verband. De aanleiding van deze samenwerking had te maken met het bekend maken van de resultaten van het  Manifest van Kerkenwerk ‘Gelovigen nemen het woord’ eind 2011. Na de hele media heisa rond dit Manifest besluit een kleine groep mensen uit parochies, basisgemeenschappen en liturgische bewegingen dit Manifest geen stille dood te laten sterven.

Zij zoeken naar een concrete  doordachtere aanpak in een positieve sfeer, de discussie voorbij. Zij willen het professioneel aanpakken en vinden dat er meer wetenschappelijke onderbouw nodig is vooraleer verdere stappen te zetten. Daarom vragen zij aan het wetenschappelijk instituut IKKS (Interdisciplinair Kenniscentrum Kerk en Samenleving) om bij de 8233 ondertekenaars van het Manifest een uitgebreide online-bevraging te doen. De resultaten van die enquête – openbaar gemaakt op 30 november 2013 - maken duidelijk dat er in Vlaanderen een draagvlak bestaat om met de gegevens van het Manifest door te gaan.